De Neuzeke

Of je het nu cuberdon, neuzeke of bonnet de curé noemt, wie kent dit heerlijke, typisch lokale snoepje niet?

Gemaakt van suiker, Arabische gom en smaakstoffen, traditioneel frambozen, bestaat dit heerlijke snoepje in een veelheid van smaken, de ene nog verleidelijker dan de andere.

Dit snoepgoed verscheen in de tweede helft van de 19e eeuw. We weten niet precies wie de eerste kok was, want de auteurs zijn verdeeld en geven het vaderschap ofwel aan een priester uit Brugge ofwel aan een apotheker uit Gent. In ieder geval was deze persoon goed geïnspireerd en heeft hij ons een beroemd erfgoed nagelaten waar we nog steeds van genieten.

Hoewel Cuberdon al vele generaties in heel België bekend is, duurde het tot 2008 voor het zijn adelsbrieven kreeg door opname in de Petit Larousse. Het jaar daarop, in 2009, erkende de VLAM, de Vlaamse Landbouw-Marktorganisatie, Cuberdon als traditioneel Vlaams product. Hoe dan ook, in het Nederlands of in het Frans, cuberdon smaakt nog steeds hetzelfde.

Vandaag, afgeleid van het luxe snoepgoed van het huis Leopold tot het eenvoudige snoepgoed van Lutti, blijft de cuberdon een essentieel onderdeel van onze zoete gastronomie en is hij zo bekend dat zijn reputatie zich buiten onze grenzen heeft verspreid en dat zelfs sommige oenologen het aroma van de cuberdon noemen om bepaalde wijnen te karakteriseren.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Winkelwagen
Scroll naar boven